Staunton 2007

11-3-2007

Vandaag werd in Etten Leur BC 4 gespeeld. Ruim 100 spelers verschenen aan de start waaronder vier van de Combinatie. Een uurtje rijden hadden ze er voor over. De vier speelden alle vier in verschillende categorieėn.

Maurice speelde voor de gelegenheid in de A-groep mee. Hij haalde 3½ uit 7 maar speelde best goed. Hij stond op voordeel tegen de topspelers, maar de ervaring gaf meestal de doorslag en op deze manier doet Maurice ook deze ervaring op.

Koen kwam naar eigen zeggen vier keer een dame voor! Maar hij kon dit niet vier keer winnen. Hij haalde 5 uit 7 en werd daarmee 5e. Tekenend voor vandaag was de partij tegen Marieke. Op een mooie manier de dame winnen, vervolgens een toren verblunderen, veel tijd gebruiken en tijdens het volgen van de partij van de buurman door de vlag gaan.

Paul speelde in groep C. Apart aan het toernooi in Etten Leur is dat er geen klokken gebruikt worden in de groepen C, D en E. Vergelijkbaar met de Peelcup komen er pas op het laatst eventueel klokken bij. Waarschijnlijk is dit een erfenis uit het verleden toen er altijd meer dan 300 kinderen mee deden en er mogelijk te weinig klokken waren voor alle partijen. In ieder geval werd Paul af en toe gedwongen na te denken als de tegenstander langzaam speelde. Of beter gezegd Paul zat maar te wachten tot de tegenstander een zet deed. Het tempo bleef hoog. Paul was niet ontevreden met 4½ uit 10. 10? Ja 10 ronden. Zeer opmerkelijk dacht de organisatie er goed aan te doen om een extra ronde toe te voegen. Er was immers tijd over. De meeste spelers vonden het geen punt. Maar of de koplopers na ronde 9 hier ook zo mee eens waren betwijfel ik.

In de D-groep deed Jeroen mee. Jeroen legt de lat hoog voor zich zelf: 6 punten uit 9 wedstrijden was vandaag het doel. En dat wilde hij ook snel bereiken. Iedere keer als de tegenstander een zet deed, speelde Jeroen ą tempo om de uitslag te versnellen. Dat gaf niet altijd het beste resultaat. In ieder geval was er een prima tussenscore van 4½ uit 7. Maar ja, toen moest hij tegen zijn angstgegner en gaf meteen alles weg. Ook in ronde 9 leek dat alles op was; snel werd er verloren om in ronde 10 toch nog een puntje te pakken: 5½ punt. Prima resultaat maar niet tot tevredenheid van Jeroen. Volgende keer meer.

door Jos Swinkels