Finale Schoolschaken NBSB 2008

31-3-2008

Na het bereiken van de finale van de NBSB schoolkampioenschappen, waren de spelers van ít Lover (Luc van Hout, Jeroen Bakens, Joris Piree en Gijs Piree) wekenlang fanatiek bezig met of ze in staat zouden zijn een plaats te bemachtigen voor de Nederlandse kampioenschappen. Hiervoor moesten ze bij de eerste 3 eindigen. Er wordt besloten voor een opstelling met Luc op het zeer zware bord 1, Jeroen op bord 2, Joris op 3 en Gijs op 4. Het idee was dat Jeroen en Joris hun wedstrijden zouden moeten winnen, zodat een half punt van Gijs (uit groep 5) of Luc (tegen de toppers) voldoende zou zijn om de wedstrijd te winnen.

Deze tactiek leek aanvankelijk grandioos te slagen. De eerste wedstrijd werd met 4-0 gewonnen, waarna 4 maal een 3-1 overwinning volgde. Zowel Jeroen als Joris wonnen al hun partijen door geconcentreerd te spelen en geen fouten te maken. 1 maal zorgde Luc voor het beslissende derde punt en 3 maal bracht Gijs de overwinning over de streep.

Zo stond het team na 5 ronde grandioos eerste met 2 matchpunten voorsprong op Lavoor en 3 punten of meer op de rest. Een overwinning in de zesde ronde op Lavoor zou voldoende zijn voor de titel. Het vertrouwen was enorm en er werd gewaarschuwd voor onderschatting want Lavoor had al met 3-1 gewonnen van het zeer sterke Zeelsterhof uit Veldhoven. Luc en Gijs verloren hun partijen en op het tweede en derde bord streden Jeroen en Joris om in ieder geval de remise binnen te halen. Daarvoor moesten beide partijen gewonnen worden. Dus beiden negeerden het remiseaanbod van hun tegenstander en gingen verbeten op zoek naar winst. Jeroen was de eerste die de fout in ging en verloor, waarna later ook Joris moest opgeven.

De teleurstelling was groot, maar ze konden nog steeds Brabant kampioen worden, als de laatste partij gewonnen werd. Van de Heerevelden zou zeker gewonnen worden was de mening. Maar helaas werd het niet de Heerevelden, maar het zeer sterke Zeelsterhof. De moed zakte al in de schoenen voor ze begonnen aan deze laatste wedstrijd en ook dit werd een 4-0 nederlaag. Dit leverde dikke tranen op, omdat ze zo dicht bij de titel geweest waren. Uiteindelijk was het resultaat de zeer vervelende vierde plaats. Net geen beker en net niet geplaatst voor het NK. Hoewel de teleurstelling bij de spelers nog even voortduurde, realiseerde ze zich later toch wel dat ze enorm trots mogen zijn op de behaalde prestatie.

Geweldig goed gedaan jongens. Ik was graag met dit team nog verder doorgegaan.

Eindstand

door Hans Piree