NBSB teams

24-01-2010

Met maar liefst drie teams togen we naar Tilburg deze keer. In elke groep hadden we een team.

In de AB doen maar twee teams mee: de Pion uit Roosendaal en de Combinatie. Ze spelen twee keer tegen elkaar. De eerste wedstrijd wordt met 1-3 verloren. Paul heeft het zwaar en maakt een foutje. Ook Judith kan het niet bolwerken. Stan heeft ook een pittige tegenstander maar wint gewoon. Maurice gaat te ver door in een remisestelling en krijgt de deksel op zijn kop. De tweede ronde levert dezelfde tegenstanders op maar met verwisselde kleuren. Paul laat al snel een stuk slingeren en moet het hoofd bieden. Maurice daarentegen wint al snel materiaal en wint zijn partij. Judith heeft het echt zwaar vandaag en verliest weer. Stan speelt remise zodat het 1½-2½ wordt. We worden dus 2e van Brabant. De Pion wordt voorlaatste.

Het C-team mag meteen aantreden tegen het sterke D4 uit Oosterhout. Op bord 1 en 2 spelen de Brabantse kampioenen van de C en D. Ons team bestaat uit 5 spelers. Coen offert zich vrijwillig in de eerste wedstrijd op als reserve. Tristan wint al vrij snel zijn partij terwijl Daan zijn partij verliest. Dan de twee kampioenen nog tegen Joris en Jeroen. Jeroen redt het ook niet maar Joris speelt een prima partij. Hij staat gewoon gewonnen maar onder enige tijdsdruk kan zijn tegenstander net de laatste pion van Joris ruilen. En met 2 paarden mat zetten is lastig. 1½ - 2½.

De tweede wedstrijd is tegen HMC. Een lastige tegenstander zo blijkt. Joris moet studeren en Coen op bord 4 krijgt een prima stelling. Hij kan zelfs een pionnetje meesnoepen maar ziet een röntgenaanval met de toren over het hoofd en dat kost een toren. Tristan overkomt hetzelfde. Hij heeft op zeker moment geen keus dan met zijn koning in dezelfde lijn te gaan staan als zijn toren en moet ook zijn toren geven. Daan staat 2 pionnen voor maar laat zijn tegenstander met 2 torens op de 2e rij binnen komen. Dat is erg gevaarlijk. Hij heeft nog een redding met torenschaakjes maar ziet het niet en moet een toren en tevens de partij cadeau doen. Jeroen bikkelt goed maar zijn tegenstander krijgt een enorme aanval en geeft met een pion mat op g2. De derde wedstrijd is De Pion de tegenstander. Jeroen verliest al snel zijn partij. Ook Tristan moet in het stof bijten nadat hij twee stukken verliest. Koen daarentegen heeft een pion op de 7e rij gekregen. Na een dubbele aanval op de koning en een ongedekte toren geeft de tegenstander op. Daan krijgt na de winst van Koen remise aangeboden met een mindere stelling en een pion achter. Maar het blijft een teamwedstrijd dus word er doorgespeeld. De tegenstander lijkt gehoopt te hebben op een snelle remise en heeft moeite met zich te concentreren. Daan speelt het wel nauwkeurig en krijgt een eindspel met 7 pionnen tegen 5 pionnen (wel een dubbelpion). Nadat de dubbelpion word geruild, wint Daan. 2-2

Uiteindelijk helemaal niet zo’n slecht resultaat als het lijkt. Er waren voldoende kansen ook tegen HMC en de kampioenen van D4.

Het D-team speelt vandaag 5 wedstrijden voor plaatsing in de finale. De eerste wedstrijd is tegen HMC 2 uit Den Bosch. Martijn speelt al snel remise terwijl hij eigenlijk gewonnen staat. Volgende keer toch maar overleggen met de teamleider. Gijs verliest en Yosja bestookt de vijandelijke dame met succes. De stand is weer gelijk. Dane accepteert in uitstekende stelling remise. 2-2.

De tweede wedstrijd is tegen de Pion uit Roosendaal. Martijn is weer het eerste klaar maar nu met winst. Yosja komt erg slecht te staan maar bikkelt goed terug. Met actief spel (en een beetje hulp van zijn tegenstander) zet hij zijn tegenstander mat. Gijs heeft het lastig vandaag en moet weer een nul accepteren. Dane staat prima maar onderschat de kracht van de vrijpionnen van zijn tegenstander en verliest; 2-2 wederom.

De derde wedstrijd is tegen HMC 3. Martijn is de kluts kwijt zegt ie en verliest al snel. Ook Yosja moet het onderspit delven. Gijs had een kans om met de toren de dame van zijn tegenstander te pennen (wat hij eigenlijk ook van plan was) maar laat het na en verliest. Het lijkt even 0-4 te worden omdat Dane ook minder staat maar hij vecht zich naar remise: ½-3½.

De vierde wedstrijd is tegen SCAW uit Aalst Waalre. Gijs heeft het niet vandaag. Helaas een nederlaag. Yosja staat wel een stuk achter maar speelt erg actief. En met een dubbele aanval met het paard wordt de dame gevangen. De tegenstander ziet vervolgens de mataanval ook niet aankomen en de smile bij Yosja is er weer. Dane komt steeds beter te staan en pent een loper. Als die vervolgens nog een keer aangevallen wordt levert dat een stuk en de partijwinst op. Martijn staat een stuk voor maar komt uiteindelijk in een verloren pionneneindspel terecht: weer 2-2. De laatste ronde krijgen de onze een bye, dat betekent vier bordpunten (4-0).

AB	De Pion	De Pion
Maurice	0	1
Judith	0	0
Stan	1	½
Paul	0	0
	1-3	1½-2½

C-team	D4	HMC	De Pion
Jeroen	0	0	0
Joris	½	-	-
Tristan	1	0	0
Daan	0	0	1
Coen	-	0	1
	1½-2½	0-4	2-2

D-team	HMC 2	De Pion	HMC 3	SCAW	bye
Dane	½	0	½	1	1
Gijs	0	0	0	0	1
Yosja	1	1	0	1	1
Martijn	½	1	0	0	1
	2-2	2-2	½-3½	2-2	4-0