NBSB PK E

3/4-1-2009NBSB PK E

Redelijk voorbereid begon Gijs op zaterdag 3 januari aan het PK in Kaatsheuvel. Hij had iedere dag met zijn vader geoefend, die hem er nadrukkelijk op had gewezen om rustig te spelen, stukken te ontwikkelen en te rokkeren. In de eerste ronde kreeg Gijs de uiteindelijke nummer 3, Ties Schalij tegen. Lange tijd was er een gelijke stelling, waarbij Gijs zelfs enig voordeel had. Uiteindelijk deed Gijs een paar slechte zetten waarmee de partij verloren ging.

Gijs bleef echter zeer optimistisch en wist vervolgens de tweede en derde partij te winnen. De vierde partij ging verloren en in de 5-de ronde moet Gijs tegen Sjoerd van Roon, de jongste deelnemer, die niet hoefde te noteren. Sjoerd speelde zeer snel en daardoor raakte Gijs, na lange een betere stelling gehad te hebben, uiteindelijk in de knoei met noteren en raakte hij de kluts en ook de partij kwijt.Op zondag ging Gijs weer enthousiast verder en wist de eerste partij te winnen. Vervolgens moest hij tegen Bram Rekveld die een duidelijk lagere rating had dan Gijs, maar deze partij speelde Gijs niet goed en ging verloren. Het voordeel was dat hij hierdoor de toppers mis liep die toe waren aan het spelen tegen de subtop. De derde ronde op zondag moet hij tegen Les Renwarin. In een partij waarbij dooe beide spelers bijna de volledige tijd gebruikt werd, wist Gijs uiteindelijk te winnen en verzekerde zich daarmee met het officieuze kampioenschap van Oost Brabant. Het toernooi was al geslaagd, maar het kon nog mooier worden.

In de laatste ronde moet Gijs tegen de sterkere Niels van de Steeg, die zeer snel speelde en daarmee zijn dame verspeelde. Na een bedankje van Gijs hiervoor, wist Gijs de partij vervolgens snel af te maken en mocht hij zeer trots zijn met de behaalde tiende plaats op slechts een half punt van de vierde plek die recht geeft op deelname aan het NK.
Gijs heeft op dit toernooi geleerd dat het loont om rustig te spelen en goed na te denken.

De eindstand en uitslagen staat hier.

door Hans Piree