NBSB jeugdclubcompetitie

11-2-2006Combinatie C-team Brabants kampioen

C-team In de finalewedstrijd heeft het C-team van de Combinatie haar titelaspiraties waar kunnen maken. Met twee keer 4-0 en een keer 3-1 was het kampioenschap voor de onzen overduidelijk. Samen met een team van D4 en twee teams van de Pion werd gestreden om de titel. Maurice was de hele week ziek geweest en had gevraagd om het 4e bord. Het team is in de breedte sterk dus dit was geen probleem en dat bleek ook.

De bekerIn de eerste wedstrijd tegen D4 ging het op alle borden goed. Thijmen zet zijn partijen rustig op en moest mede daardoor dit keer het langste zitten, maar toch: 4-0. De tweede wedstrijd was tegen Pion 1, dat eveneens de eerste wedstrijd gewonnen had. Deze wedstrijd was dus cruciaal. Maurice kwam een stuk voor, offerde er eentje terug op het juiste moment en toen was het afgelopen. Koen kwam niet zo best uit de opening (foei Koen) en kwam vrij onbeholpen te staan. Maar hij greep zijn kans met een mooie tegenactie. De zwarte f-pion brak het witte kamp open. Koen had enkele leuke penningen tegen de witte koning die midden op het bord bleef staan. Luuk en deze toeschouwer zagen de krachtzet Ld3 al aankomen.Koen speelde dit uiteraard en dat leverde veel hout op en de winst. Luuk moest het met een zwakke achtergebleven pion doen. Maar toen hij een dartel paard in de stelling van de tegenstander kon zetten leverde dat toch hier en daar een pionnetje op en dat was voldoende voor de winst. Thijmen, weer als laatste bezig, stond eigenlijk als eerste na de opening erg goed. Een mooie pionwinst en ook Thijmen had een koning midden op het bord in het vizier. Maar een aftrekaanval (dubbele aanval) had hij even gemist en dat kostte te veel hout. Helaas. De laatste wedstrijd was het Thijmen die als eerste klaar was en het slot was alleraardigst:

Wit speelde heel leuk Tf8 waarop Thijmen antwoordde met: Lg2+ Na Txg2 Td1+ Tg1 Txg1+ Kxg1 Txf8 gaf wit op. Daarna volgden Maurice en Koen. Luuk had zich verslikt in een pionnetje. Het was licht vergiftigd en dat kostte materiaal. Luuk rechtte zijn rug en kon de vis toch nog op het droge brengen met een minorpromotie.
Hiermee bleef Luuk als enige ongeslagen met 6 uit 6. De andere spelers haalden allen 5 uit 6. Een mooi kampioenschap en een ticket naar het NK in het najaar. Proficiat mannen! Ook de Pion uit Roosendaal en mogelijk D4 uit Oosterhout komen we dan weer tegen.Tegelijkertijd met het kampioenschap van de C-teams, was er ook het kampioenschap van de D-teams. Daar was de spanning te snijden! Wat is het tegenwoordig toch met die ouders van jeugdspelers? Het schijnt al nodig te zijn om ouders bij E- kampioenschappen te weren uit de deelnemersarena, nadrukkelijk tegen de voorschriften van het KNSB-beleid in! Jammer. In ons vredige Brabantse land is dat nog niet nodig, maar toch is er iets veranderd of staat er blijkbaar meer op het spel dan voorheen. De inspanningen die gedaan worden, nemen steeds grotere vormen aan. Parallel hieraan daalt de mate van gemoedelijkheid op deze dagen onder de aanwezigen is mijn constatering. Misschien kom ik er al te lang. In ieder geval was de strijd hevig en was er een heus protest! Nee niet van de kinderen. Zij deden hun best en speelden gewoon hun wedstrijden. En het team dat onder de naam van HMC meedeed won terecht. Zij waren duidelijk de beste. BSV werd tweede en beide teams zullen we in Baarn later dit jaar ook weer zien. Een lang maar leuk dagje Waalwijk was het weer. Op de NBSB-site zouden nog enkele leuke partijfragmenten komen van diverse kunstenaars...

door Jos Swinkels