NBSB jeugdclubcompetitie

14-1-2007D-team 3e!

C-team Zowel bij de C- als de D-categorie hadden we een team ingeschreven. Toch wel een verschil met nog maar enkele jaren geleden: slecht 4 teams waren van de partij in de D-groep. Enkele jaren geleden waren er toch steevast meer dan 10. De twee grootste verenigingen van Brabant HMC Den Bosch en De Pion uit Roosendaal waren nu aanwezig en wij dus. De overige verenigingen hadden of geen zin of vonden dat ze geen team op de been konden brengen. In de C-groep waren wel enkele teams meer. Tja en wat hadden wij te zoeken tussen deze Brabantse topteams.

Bij de C-categorie was het traditionele ‘opdoen van ervaring’ aan de orde. Het werd tweemaal 0-4 en eenmaal ½ - 3½. Maar onze spelers werden zeker niet steeds weg gespeeld. Paul en Ruben hadden zeker uitzicht op een punt maar de vis op het droge brengen is ook nog een vaardigheid die geleerd moet worden. Richard speelde in de laatste ronde tegen Ivo Kok van De Pion die onlangs op het PK en ook op andere plaatsen nog opzien baarde. Richard stond een dame voor! Maar toen hij een toren inleverde, werd het hem te benauwd en bood hij maar remise aan. In ieder geval was de eer gered. Maurice speelde mee met Veldhoven en dit team mikt op het NK. Het team plaatste zich nu ook vrij gemakkelijk voor de finale.

D-team Pe4-g3#Bij de D-spelers waren maar vier teams dus werd meteen de finale gespeeld. De eerste wedstrijd was tegen De Pion. Ralph verloor maar Joris maakte met een aardige matzet (Pe4-g3) gelijk.

Jeroen en Luc speelden beide zeer lange partijen. Jeroen speelde langzaam en goed, maar maakte één keer snel een foutje en toen was het gebeurd. Luc hield het ook lang vol maar de stelling ging steeds verder achteruit. Uiteindelijk duurde de partij 81 zetten en daarna bleek dat hij nog enkele zetten had overgeslagen.

Dh7xg6# In de tweede ronde speelden we tegen HMC2. Luc combineerde prima en kwam al snel gewonnen te staan. Dat gaf hij niet meer af. Jeroen speelde het deze keer erg snel en erg niet goed. Ralph had een mooie aanval maar gaf op het laatst in een gewonnen stelling de tegenstander een kans op eeuwig schaak. Gelukkig zag hij het niet en Ralph gaf mat (Dh7xg6). f4-Tf3-Tg3

Bram stond in zijn partij ook erg goed maar hij gaf het weg. En uiteindelijk verloor hij zelfs de partij: 2-2. In de derde ronde speelden we tegen de favoriet HMC 1, met 4 spelers uit de top bij het afgelopen pk. Bovendien hadden ze al twee keer met 4-0 gewonnen. Onze spelers streden nog wel voor de 3e plaats met een prijs. HMC-teamleider Harald was niet om te kopen: ze gingen weer voor de 4-0. De opening zag er niet best uit voor ons. Luc speelde tegen het advies van de coach in, Russisch tegen de Brabants kampioen. Het werd meer Russisch roulette en een snelle nul. Jeroen hield nog enige tijd stand met een redelijk gelijke stelling. Joris speelde zijn eigen opening. Bram speelde op de aanval en dat deed hij prima. De koning stond gevangen en er moest alleen nog een stuk bij. En dat deed hij handig met f4-Tf3-Tg3 en uit. Knap gedaan. In middels had Joris ook materiaal gewonnen en liet zijn tegenstander niet meer ontsnappen. Jeroen kon het niet bolwerken en zodoende kwam er een onverwachte 2-2 uit de bus. Het resultaat was een verdiende 3e plaats. Een gelijkspel tegen de Brabants kampioen: goed gedaan mannen!

door Jos Swinkels