LBV toernooi BC 7

5-6-2006

Vandaag naar schaakvereniging de Pion in Roosendaal om het voorlaatste toernooi van het Brabant Criterium te spelen. De ouders van Ralph gingen op de fiets, weliswaar zat de auto eronder gebonden. Na een uurtje autoweg kwam Roosendaal in zicht en konden we aan de koffie. De kinderen hadden al snel het toernooiprobleem opgelost. De jeugdafdeling van de Pion bestaat uit veel IT-ers, dus er was draadloos internet in de aula, waardoor dit verslag nog voor de thuisreis, niet alleen af was, maar ook al verstuurd was naar de webmaster.

Jeroen begon het toernooi super met 2 uit 2.

Ralph speelde de eerste partij erg goed en won dus ook, helaas ging de tweede verloren.

Koen moest in de eerste partij tegen Benjamin Bok in remise berusten, want beiden kwamen in tijdnood, waarbij Koen iets voorsprong had. In de tweede partij gaf hij tegen Pepijn te snel een stuk weg, wat natuurlijk erg jammer was.

Chantal had de eerste partij een vrij gemakkelijke winst, maar in de tweede tegen Mark Haast moest ze constateren dat Mark de theorie net iets beter kende.

Paul begon het toernooi tegen Guus Bollen, die toch voor hem een maatje te groot was. De tweede partij mocht hij uitkomen tegen een Zeeuwse speler uit Sas van Gent. Hij kwam erg teleurgesteld uit het speellokaal naar buiten, met de opmerking: “ik zie helemaal niks, vandaag”.

Twee verliespartijen in de derde ronde voor Ralph en Jeroen, maar dat waren ook allebei sterke tegenspelers. Koen had het precies andersom en won gemakkelijk.

In de vierde en de zesde ronde liet Koen weer een steek vallen, foei Koen, maar onze strijdlustige mannen in de D en E categorie haalden allebei hun puntje, en de 5e en 6e ronde leverde voor zowel Ralph als Jeroen 1 punt op. Het gaat niet slecht.

Na de zevende ronde heeft Ralph weer een punt erbij en helaas Jeroen niet. Ze staan nu allebei op een mooi aantal van 4 uit 7, Koen blijft met 3.5 uit 7 wel erg achter.

Paul scoort in de 5e ronde zijn eerste punt op eigen kracht, nadat hij in de 4e ronde van Mr Bye gewonnen had. Chantal staat na 5 ronden op 50%, waar ze eigenlijk ook niet helemaal tevreden mee is.

Na de laatste ronde is Jeroen wel blij met 5 punten, maar hij had toch nog een puntje meer willen hebben. Volgende week in Asten is hij vastbesloten om dat te proberen.

De laatste partij van Ralph is super spannend. Hij speelde tegen Joris Kok uit Roosendaal, waar hij nog nooit van gewonnen had. Hij kwam een heel stuk voor en ging een eindspel in met twee torens en een paar pionnen en Ralph had zijn paard nog. Hij had de winst dus al bijna binnen. Helaas sneuvelde toen een toren van Ralph, maar hij liet zich niet uit het veld slaan en bleef knokken. Uiteindelijk eindigde deze partij in remise. Dus volgende keer gaat Ralph zeker van Joris winnen.

Koen eindigt op 5.5 uit 9 en hij mag zelf zeggen of dit goed is. Koen: niet echt.

In de laatste ronde speelden Chantal en Paul tegen elkaar. Ze gunden elkaar wel remise, maar wilden toch spelen. Toen gaf Chantal zo maar een stuk cadeau aan Paul, maar Chantal kreeg een eindspel met drie pionnen tegen een stuk. Toen hebben ze toch maar besloten tot eeuwige vriendschap.

Individuele uitslagen:
	1	2	3	4	5	6	7	8	9	tot

Paul	0	0	0	1	1	1	0.5			3.5
Chantal	1	0	1	0	0.5	0.5	0.5			3.5
Koen	0.5	0	1	0	1	0	1	1	1	5.5
Ralph	1	0	0	1	1	0	1	0	0.5	4.5
Jeroen	1	1	0	1	0	1	0	1	0	5


Koen heeft bij de prijsuitreiking nog de duim gekregen in de C-categorie, dit is de sportiviteitsprijs. In een gewonnen stelling in de eerste ronde had hij toch maar remise aangeboden, en dat vonden de scheidsrechters reden voor deze prijs.

door Jos Schlangen