Combinatie jeugdtoernooi 2007
              

verslag; eindstand; foto's; toernooi 2006; toernooi 2005; toernooi 2004; toernooi 2003; toernooi 2002

10-6-2007Matthew Tan wint de Astense Open voor de jeugd.

Er was een erg grote kans dat Matthew Tan of Twan Burg de eerste prijs zou winnen. Ze staken boven de rest uit en dat bleek ook gedurende de dag.

Het Combinatietoernooi was dit jaar anders van opzet. Er zijn zoveel rapidtoernooien dat een andere opzet een welkome afwisseling is voor veel spelers. Daarom veranderde de Combinatie de opzet van het toernooi dit jaar. Het reglement van het Brabant Criterium bood deze opening. Alle spelers speelden in één groep en er werden 15 ronden gespeeld met 10 ronden accelerated swiss.
Hiermee ontstonden er van begin af aan interessante partijen voor alle spelers. In de top hield Stefan Colijn de favorieten Matthew en Twan op remise en dacht daarmee een prima start te hebben. Dat was ook zo maar Stefan ging vervolgens twee keer onderuit en dat had hij niet zo gepland. Extra koffie was nodig om verdere problemen het hoofd te bieden.
Het onderlinge treffen tussen Matthew en Twan werd in het voordeel van Twan beslist nadat Matthew te snel zijn koningsstelling verzwakte met de opstoot f5. Twan speelde remise tegen Benjamin Bok en zo bleef hij lange tijd een halfje voor op Matthew. Totdat…. Arnhemmer Justin Gunther een aanslag pleegde op de najdorf van Twan. Voor grootmeesters inmiddels vrijwel onspeelbaar geworden volgens Twan maar Justin is geen grootmeester en won wel. Matthew maakte geen fout meer en behaalde de eindzege.

Veel spelers hadden een eigen toernooi. Sommigen scoorden in het begin veel, anderen verzamelden de punten later in het toernooi. Mooi was dat tweederde van het deelnemersveld in het midden eindigde met een puntentotaal van 6,5 t/m 8. Gezien de reacties is het experiment geslaagd. Een afwisseling in toernooivorm die ook een afwisseling moet blijven en geen standaard toernooivorm moet worden. De variatie maakt het leuk.

Op het eind van de dag werden niet alleen de prijzen van dit toernooi maar ook de prijzen van het gehele Brabant Criterium uitgereikt. Als er een prijs was voor de sterkste club dan was deze prijs naar De Pion Roosendaal gegaan. Deze grootste en sterkste jeugdvereniging van Brabant presteert het om steeds maar weer nieuwe jeugdige spelers naar voren te schuiven, onder leiding van een team enthousiaste vrijwilligers. Bij deze de virtuele verenigingsprijs.
door Jos Swinkels