Combinatie jeugdtoernooi 2004

         


home; invitatie groep; eindstand cat A/B; eindstand cat C; eindstand cat D; eindstand cat E; toernooi bestanden; toernooi 2003; toernooi 2002

13-6-2004Verslag

Maar liefst 146 spelers waren naar het Varendonck College in Asten gekomen om deel te nemen aan 3e Combinatietoernooi, het laatste toernooi dat mee telt voor het Brabant Criterium. Bovendien was er een invitatiegroep: een groep met 10 topspelers die een halve competitie tegen elkaar speelden, een zogenaamde round Robin. Alles verliep prima en het was spannend. De speciale invitatie groep vond het een prima initiatief en ook de jonge spelers vonden het geweldig om bij de grote voorbeelden te komen kijken. Vooral de D- en E-spelers waren vaak snel klaar met hun partijen en bij de invitatiegroep was regelmatig een heftig tijdnoodduel te bewonderen met hele hordes aan toeschouwers om de borden.

In de invitatiegroep ging Willem Muhren in de eerste ronde al onderuit tegen de duitser Udo Hoffmann. Daar gaat mijn toernooi dacht Willem maar het viel mee, zoals later zou blijken. Tot de pauze stonden Udo en Robin met 4 uit 4 samen bovenaan. Na de pauze ging Udo door met winnen en ook Willem had niets meer afgegeven. Met het ingaan van de laatste ronde stonden Udo en Willem met 7 uit 8 samen boven aan. Ze speelden tegen Paul Hommerson en Robin Swinkels die beide voor de derde plaats gingen. Voldoende stof voor strijd en dat kwam er. Udo won van Robin en bij Paul en Willem steeg de spanning ten top. In hevige tijdnood wilde Willem met Dame en Toren mat gaan zetten, maar de toren was inmiddels van het bord gevlogen. Terwijl Willem ‘mat’ riep, was het Paul die claimde dat de ‘vlag’ gevallen was. Wat nu? De Scheidsrechter kwam er aan te pas. Deze constateerde dat hij geen mat op het bord zag staan en derhalve de partij tot remise moest verklaren. Hiermee werd Udo de kampioen en Willem tweede. Paul werd door de remise derde. Robin en Dennis Brokken deelden de 4e en 5e prijs. Hopelijk zal dit volgend jaar vervolgd worden.

In de A/B groep was een aantal sterke spelers verzameld. Bas Slikboer was in het begin te sterk voor iedereen; hij won alles en stond op 5 uit 5; maar toen ging het mis. Het lukte niet meer en hij won niets meer. Sebastiaan Smits profiteerde en werd duidelijk eerste met 7,5 uit 9. Tim van Lanen had de buit van het Brabant Criterium in de C-groep al binnen en waagde zijn kans in deze groep. Niet zonder succes: hij werd 2e. Roi Miedema, die de eerste plaats in de eindstand van het Criterium al niet meer kon ontgaan werd 3e.

Spannend was het in de C-groep. Guus Bollen en Brent Burg eindigden gelijk. Met slechts een weerstandspuntje meer werd Guus eerste.

In de D-groep lijkt op elk toernooi iedere keer een andere speler onaantastbaar te zijn. Vorige keer was het Rowan Nap, nu was het Dirk van de Bosch. Alleen tegen Maurice gaf hij een halfje af, die daarmee tweede werd met een verliespunt. Ook in de eindstand van het Brabant Criterium ging het tussen deze twee. Hier was de stand net andersom en werd Maurice eerste.

In de E-groep was het net zo spannend als bij de C-spelers, of eigenlijk nog spannender. Ook hier waren twee spelers gelijk geëindigd. Nadat de wp-punten gelijk waren, moesten de Sonneborn-Berger punten het voordeel brengen voor Richard Goedegebuur. Lisa Schut werd tweede. In het Criterium was de eindstand net andersom: Lisa werd daar eerste.