KNSB jeugdclubcompetitie

18-11-2006C-team tweede na ronde 5 en 6.
De uitslagen en standen staan op de KNSB site

Ronde 5:

Vandaag stond het sterke team van Op Eigen Wieken uit Leiden op het programma. De tegenstander van Koen op bord drie (Jelle Zijlstra) was niet aanwezig. Dit betekende dat Koen tegen Jos de Best moest en Thijmen tegen Eva Gorter.

Alle vier openden ze heel rustig, want ze wisten dat deze partij heel belangrijk zou zijn voor de eindstand. De spelers waren allemaal aan elkaar gewaagd, want ook in het middenspel was er nauwelijks een verschil te bespeuren tussen de stellingen. Het kan overigens zijn dat dat aan de waarnemer lag.

Tegen het einde van de reguliere speeltijd wist Thijmen in een mooie combinatie door te dringen in de stelling van Eva, waarbij hij op slimme wijze een dame offerde, met als resultaat zijn beide torens aan de overkant, waarna hij een situatie creeerde met een ondekbaar matje. Mooi gedaan Thijmen !!

De andere drie haalden tegelijkertijd de tijdcontrole en toen stonden nog alle partijen zo wat gelijk.

Koen kreeg het een kwartiertje later erg moeilijk en kwam drie pionnen achter, en ik heb geleerd dat dat zo veel is als een heel stuk. Door een betere stelling wist hij er 2 terug te winnen en zijn tegenstander in tijdnood te brengen. Een remise-aanbod van Koen werd dan ook, snel geaccepteerd.

Maurice en Luuk streden tot het bittere einde op de beide klokken. Toen de vier spelers allemaal nog zo'n 3 minuten op de klok hadden gingen spontaan alle stukken op de grond, en werden de mouwen nog eens opgestroopt. Na flink wat vuurwerk op de klok wist Maurice met een pion door te breken en Harry (de tegenstander van Luuk) lukte dat ook.

Eindresultaat: 2.5 tegen 1.5 voor de Combineerders.

Ronde 6:

Na de 5e ronde staan we gedeeld tweede samen met het team uit Almelo die ook 4 uit 5 hebben. Dus we moesten tegen elkaar.

Door de overwinning in de eerste ronde vandaag, zat de spirit er nog goed in, en dat was ook nodig.

Na de opening kwamen zowel Maurice als Thijmen goed te staan. Een uurtje spelen later was dit op beide borden omgezet in een winst van 2 pionnen. Koen probeerde op bord drie tegen Philippe Schippers om, in een helemaal gelijke stelling, met zowat nog alle stukken op het bord, remise aan te bieden. Hij dacht natuurlijk dat dat slim zou zijn, en dat was ook zo. Philippe werd helemaal van zijn stuk gebracht, en vroeg aan zijn coach wat hij moest doen. De coach kende dit trucje, dus hij zei meteen: 'niet aannemen'

Maurice en Thijmen ruilde efficient af naar een eindspel, waarbij er nog meer hout gewonnen werd, en daarna ook de partij, dus twee punten binnen, nu de winst nog.

Luuk had het op bord 1 erg moeilijk tegen de meervoudig NL - kampioen Maurice Schippers. Hij kwam duidelijk achter te staan, een stuk tegen drie pionnen, maar in een beroerde stelling. Gelukkig werd er een foutje gemaakt in het voordeel van Luuk, waardoor hij voor twee pionnen het stuk terug kreeg. Hij wikkelde verder af tot een remise-eindspel waarmee de winst voor het team binnen was.

Toen dacht iedereen dat we naar huis konden, maar Koen op bord drie moest het nog een tijdje rekken. Kansen waren er voor beide kanten, en beide spelers gaven elkaar helemaal geen ruimte, dus dit potje werd ook beslist in remise, waarmee de eindstand van 3 -1 in het voordeel van Asten opgetekend kon worden.

Volgende ronde zeer waarschijnlijk tegen Utrecht (Moira Domtoren). Dat wordt nog een spannende, en als we die winnen is de tweede plaats van Nederland ongeveer binnen.

door Jos Schlangen