KNSB jeugdclubcompetitie

30-9-2006C-team goede start in ronde 1 en 2.

Na de 3e plaats in Mierlo had het team ‘zin in’ Baarn. Vroeg uit de veren; het lijkt wel een school/werkdag. De mannen wisten al dat we het in de eerste ronde op mochten nemen tegen het Friese Opsterland. Dat bleek goed te verlopen. Alle 4 de spelers wonnen al snel materiaal en een uitslag van 4-0 kwam uit de bus. Na in de pauze Baarn verkend te hebben en bij de D-spelers in de pauze de borden en stukken uitgeprobeerd te hebben, werd met ronde 2 gestart.
Bobby Fischer was de tegenstander en dit team stond een plaatsje boven ons in de startopstelling, wat wil zeggen dat hun gemiddelde rating iets hoger ligt. Maurice blunderde in de opening een pion. Hij kwam verloren te staan maar met een dubbel toreneindspel blijft het wel oppassen. En zo gebeurde; de tegenstander speelde snel en de overbelaste koning kon maar een van de twee torens blijven dekken. Dat kostte een toren en de partij: 1-0.
Koen was een pion vóór gekomen. Nadat de tegenstander met de geringe compensatie niets deed, bleef Koen goed ontwikkelen en het punt kwam daarna binnenlopen: 2-0.
Thijmen won enkele pionnen in de loop van de partij. Daarna wist hij het wel: afwikkelen en het eindspel uitspelen: 3-0.
Luuk speelde een prima partij en schoof zijn tegenstander Vincent Blom volledig van het bord. Een kwestie van afwikkelen leek het. Maar Luuk leek alleen maar geniale zetten te (willen) doen. Het was mooi maar niet zonder risico. Of de zetten nu wel of niet geniaal waren, feit is dat hij erg goed bleef staan. En ondanks dat er materiaal ingeleverd werd bleef ook de materiaalverhouding nog altijd positief. Op een gegeven moment zat er niet meer in dan de zetten te herhalen. Luuk investeerde nog bijna alle tijd om te zoeken maar het moest maar. Maar Luuk had iets te lang gewacht en een drama zou volgen. Er restte hem nog een minuut. Vincent wilde hiervóór wel de remise door zetherhaling. Het alternatief was een vlucht met de koning die bijna zeker fataal zou aflopen. Maar Vincent draait al een aantal jaren mee. Hij besloot enkele keren de zetten te herhalen. Zeker drie keer maar Luuk claimde niet juist namelijk na het uitvoeren van zijn zet. Vincent negeerde het remisevoorstel en de claim en besloot het risicovolle pad op te zoeken. Dat kostte tijd voor Luuk en in sneltreinvaart kwam Luuk uiteindelijk tijd te kort. Hij had te laat in de gaten op jacht te gaan naar het laatste pionnetje. Een trieste nederlaag: op een legale manier door de vlag getrapt! Gelukkig voor het team kwam de overwinning niet in gevaar: 3-1.
Ronde 1: Opsterland   - De Combinatie      0 - 4
1. Harmen Visscher    - Luuk van de Meerakker  0 - 1
2. Christiaan Hendriks  - Maurice Swinkels     0 - 1
3. Jeroen van Dijk    - Koen Schlangen      0 - 1
4. Ronald Steensma    - Thijmen Smith      0 - 1

Ronde 2: De Combinatie  - Bobby Fischer      3 - 1
1. Luuk van de Meerakker - Vincent Blom (1960)   0 - 1
2. Maurice Swinkels   - Suyash Mulbagal (1738)  1 - 0
3. Koen Schlangen    - Michael Claushuis (1574) 1 - 0
4. Thijmen Smith     - Lennart Konings (1340)  1 - 0

door Jos Swinkels