KNSB jeugdclubcompetitie

6-12-2008Jeugdclubcompetitie AB promotieklasse ronde 6 en 7

We waren voor de laatste keer te gast bij de Pion in Roosendaal. Vandaag zou de kampioen bekend worden. Zoals bekend stonden we zowel in matchpunten als in bordpunten gelijk met de Pion bovenaan en de laatste wedstrijd, ronde 7 zouden we tegen elkaar uitkomen.

Maar eerst speelde we tegen de Giessen. Een sterk team dat 3e stond en 2-2 had gespeeld tegen De Pion. We mochten ze niet onderschatten. De Pion zou spelen tegen het zwakker aangeslagen Leudal. We verwachten daarom vooraf, dat we best in bordpunten achter zouden kunnen raken op de Pion en dan zou er vanmiddag gewonnen moeten worden. Dan zou 2-2 tegen de Giessen ook goed genoeg zijn, als we maar niet zouden verliezen. Maar onze dames en heren waren tot op het bot gemotiveerd. Alle 4 de spelers bouwden een prima stelling op en 4-0 leek in de lucht te hangen. En het eerste bord van de Pion stond kansloos verloren, zo leek het. Maar ja er moet altijd nog gespeeld worden. Thijmen, Marieke en Maurice wonnen hun partij. Chantal liet al het positieve uit haar stelling glippen en had een onbeduidende pluspion, derhalve remise. Tot overmaat van ramp werd er op bord 1 bij de Pion geblunderd zodat de Pion alsnog met 4-0 winst aan de haal ging. Nou, dan wisten we er te doen stond: winnen van de Pion.

Het Kampioens team (zonder Koen) Dat was gemakkelijker gezegd dan gedaan. Thijmen bouwde een aardige stelling op. Marieke stoomde vrijwel recht naar een gewonnen stelling; Maurice stond beter met een pluspion met kansen. Chantal had een moeilijke stelling en misschien een beetje verdacht. Marieke zette ons op voorsprong. 3 Remises zou nu voldoende zijn. Er mocht niemand verliezen. Thijmen en Chantal stonden ongeveer een halve dag achter in tijd, dus besloot ik dat ze remise mochten aanbieden als ze aan hun stelling zouden twijfelen. Verliezen mocht niet, winnen mag altijd. Chantal bood remise aan en dat werd afgeslagen. Wel nam tegenstander Bart daar 20 minuten voor om tot deze afwijzing te komen. Chantal vond het niet leuk. Ze vond haar stelling verdacht en biedt niet zo vaak remise aan. Nu biedt ze het aan en wordt het niet geaccepteerd. Ze ging er eens goed voor zitten. Vervolgens spendeerde Bart zelf veel tijd om de juiste voortzetting te vinden maar wellicht stond Chantal nog niet zo slecht. Thijmen had geen tijd meer en zijn stelling stortte onder tijdsdruk in: 1-1. De stelling bij Maurice was erg remiseachtig maar het aanbod van zijn tegenstander nam hij niet aan, omdat de stelling bij Chantal nog niet helemaal duidelijk was. De spanning tussen beide spelers op bord 4 was voelbaar. Beide speelden niet meer de beste zet, maar Chantal kwam steeds beter tot gewonnen te staan. Ze had even nodig om het mat in 2 te spelen, maar het telde daarom niet minder.

Met Chantal als matchwinner (en niet vergeten de belangrijke overwinning van Marieke in de laatste ronde), promoveert het AB-team van de Combinatie naar de meesterklasse in Amersfoort volgend jaar. Een uitstekende prestatie met de dames voorop. Het vijfmansteam (met Koen die vandaag vanaf de zijlijn toekeek) zal het volgend jaar op gaan nemen tegen de beste jeugdteams van Nederland.

door Jos Swinkels