KNSB jeugdclubcompetitie

7-12-2007Ronde 6 en 7 AB promotieklasse.

Zaterdag 8 december stonden in Deventer bij schaakgenootschap Pallas de laatste twee ronden van de A/B jeugdcompetitie op het programma. Ons hoogste jeugdteam (Thijmen, Chantal, Marieke en Koen) stonden bij aanvang van de voorlaatste ronde samen met het team uit Giessenburg op een gedeeld tweede plaats. Het team van Amersfoort had het kampioenschap al ongeveer in de tas, want zij hadden vandaag twee zwakkere tegenstanders, maar de Combineerders moesten vandaag tegen het team uit Baarn (vierde op de ranglijst) en als laatste ronde tegen concurrent ‘de Giessen’. Spannend dus, maar de voorbereiding was gedegen geweest, en iedereen begon (niet echt) uitgeslapen aan de partij. Hieronder volgt een kort partij-verslag van de spelers zelf:

Koen: mijn tegenstander speelde zijn paard van b1 naar c3 naar d5 om daar af te ruilen, hierdoor kreeg ik ontwikkelingsvoorsprong. Hij gaf mij toen de kans om een loperpaar en een sterk centrum te krijgen. Mijn loper op f6 en mijn toren op de open b-lijn keken beide naar b2 toen hij lang rokeerde en dat kostte daarom meteen een stuk. Hij miste echter Lxb2 wat een dame kostte.

Thijmen: Ik kreeg een Scheveningen op het bord. Echter speelde ik de engelse aanval een beetje kreupel. Daardoor stonden mijn stukken niet op de goede plaats. Toen hij d5 speelde kreeg hij te veel ruimte. Ik had toen al een stuk moeten offeren om toch nog wat muziek in de stelling te brengen. Ik deed dat echter niet en hij dreef mijn stukken naar de verkeerde kant van het bord. Daardoor werd ik op de damevleugel opgerold en moest ik alsnog een stuk offeren, maar toen was het al te laat.

Chantal: Ik kwam wel goed uit de opening vond ikzelf. Ik had alleen de opening nog nooit op het bord gehad. Ik kreeg een sterk paard op f4 terwijl wit binnen kwam stormen op de damevleugel. Daardoor moest ik een pion geven. Ik kreeg wel veel compensatie voor de pion, want wit had nog niet goed ontwikkeld. Ik deed een dubbele aanval waardoor wit een stuk verloor. Waarmee hij ook de partij verloor terwijl hij toch wel wat beter stond.

Marieke: Ik kreeg een heel rare opening op het bord. Nadat ik te snel was begonnen met aanvallen kwam ik slecht te staan en wist mijn tegenstander het netjes af te maken.

2-2 kon er opgetekend worden.

Amersfoort won met 4-0 en was daarmee niet meer in te halen. De Giessen verloor heel verrassend met 3-1 van onze Limburgse vrienden uit Haelen.

Bij de bel voor de laatste ronde staan wij dus 2e met 9 matchpunten en onze tegenstander 3e met 8 matchpunten. Een gelijkspel is voldoende voor een 2e plaats, maar de combineerders gaan voor de winst.

Hierbij weer een persoonlijk verslagje:

Thijmen: Deze keer moest ik tegen Kasper Euser. Ik had de Grand-Prix attack voorbereid, maar hij speelde verrassend damegambiet. Ik speelde Tarrasch en kreeg een d-iso. Echter ik rekende een diepe variant uit maar ik wisselde de 1e zet om met een andere zet. Daardoor verloor ik een kwaliteit. Ik kreeg daarna nog wel wat spel, toen offerde/gaf hij een loper weg. Hij kreeg daarvoor wel grote compensatie en activiteit voor terug. Op het laatst kon ik niet meer de druk aan en offerde hij een toren waardoor het mat ging.

Chantal: Ik moest tegen Milly Schakel. Het was een partij met veel scherpe variantjes erin. Ik won een pion en kreeg een betere stelling. In lichte tijdnood gaf ik per ongeluk mijn pion weer weg. Maar omdat de pion van Milly inmiddels slecht stond won ik weer een pion. Ondertussen stond het 1,5-1,5 omdat Marieke remise had. Remise was dus genoeg. Dus werd het remise.

Marieke: Ik kreeg een hoofdvariant van de najdorf tegen. Na een tijdje kon ik mijn dame ruilen tegen 2 torens. Ik kreeg een eindspel op het bord van 2 torens en een loper tegen dame en loper. Ik blunderde en moest mijn toren geven voor de loper. Gelukkig kon ik een matdreiging op het bord krijgen en moet lemmy eeuwig schaak geven. Een mooie remise!

Koen: mijn tegenstander moest even nadenken welke eerste zet hij ging spelen, uiteindelijk speelde hij maar Frans. Ik ken de theorie van het Frans niet dus ruil ik altijd af op d5 waardoor het een saaie opening wordt. We ruilden wat stukken af waarbij ik een klein plusje kreeg omdat hij een dubbelpion kreeg. We ruilden dames af en ik won daarbij een pion en we hielden beide een toren en een paard over. Ik ruilde op een mooie manier torens af en kwam actief te staan, dus kon ik met mijn pion meer winnen.

Alweer 2-2 en daarmee 2e in de eindranglijst achter Amersfoort en voor de Giessen. Een mooi resultaat voor de Combineerders.

Na afloop samen met de Schakeltjes en de Eusertjes uit Giessenburg ons resultaat gevierd in een Deventer Chinees.

door Chantal van Eijk