KNSB jeugdclubcompetitie

18-11-2006AB-team behoudt tweede plek.
De uitslagen en standen komen op de KNSB site

Op deze laatste dag moesten we de 2e plaats vast houden. Er was een kleine kans nog op plaats 1 of 3.

Ronde 6 speelden we tegen De Toren uit Arnhem.
Egbert speelde op bord een tegen de sterke Bram van der Velden. Ik heb al eens vaker gezegd dat ik er niet zoveel van snap zoals Egbert het speelt. Op de 11e zet speelde hij voor de 6e keer hetzelfde paard en wel naar c5. Het had dan afgelegd: Pb8-c6-e7-g6-f8-d7-c5. Egbert noemt dit Mexicaans. Nadat dit paard op zet 17 geruild wordt (na nog een keer c5-d7-c5 bezocht te hebben) staat Egbert eerder beter dan slechter! In het verdere verloop komt hij enkele pionnen voor en nadat Bram een stuk laat instaan is het zo afgelopen. Een nette overwinning van Egbert.
Chantal speelde een fransoos vrij origineel. Maar ze weigert te rocheren en offert een pion. Dat zag er nog niet zo slecht uit. Maar in plaats van door te gaan valt ze in slaap en doet nog maar een enkele zetten die ook nog niet zo goed zijn. Sander van Willigen speelt het vervolgens prima uit.
Op bord 3 krijgt Marieke al snel een overwegende stelling. Maar ze speelt soms een tweede zet uit een berekening misschien te snel. Even controleren kan geen kwaad. En zo gebeurt het dat het voordeel langzaam weg loopt en Marieke materiaal achter komt. Arne Wijnia krijgt een winnende stelling maar vergeet het uit te maken. Marieke speelt het actief en wordt voor haar inzet beloond. Ze pakt een belangrijke pion en kan de remise veilig stellen.
Paul had een siciliaan tegen. Een onnauwkeurigheid kostte een stuk en dat was echt te veel van het goede. Steven Glasbeek had hier geen moeite meer mee. Helaas een 2 - 1 nederlaag.

In de middagpartij speelden we tegen het voor het eerst volledig opgekomen Soest. Egbert had een mexicaan in de nahand of zoiets. In ieder geval vertrouwde hij er zelf helemaal op en het leek allemaal net te gaan totdat zijn tegenstander in tijdnood er een kwal tegenaan gooide. Dat bleek meteen een gouden zet. Het was geforceerd uit maar Erik Smedema moest wel alles ongeveer tempo uitvoeren. En in plaats van het voor de handliggende Dh1+ uit, werd e3 gespeeld. Egbert rekende alles uit en speelde de volgende zetten ook tempo. Hij ging er van uit dat het won. Er zat echter een klein lekje in de berekening en Erik kon het remise houden maar hij zag het niet. En dus 1-0.
Chantal stond zo ontzettend goed dat zijn tegenstander Kevin Rijpert in de analyse niet meer wist hoe het remise was geworden. Maar ze ruilde niet goed en had nog net een redding. Ze stond nog beter maar het eindspel werd niet optimaal gespeeld en derhalve remise.
Marieke speelde een lekkere pot. Ze had verschillende zwakke plekken bij haar tegenstander gevonden en daar maakte ze goed gebruik van. Ze kwam op groot voordeel maar koos een zeer gevaarlijke weg om naar de winst te gaan. Misschien heeft Stefan Florijn wel ergens iets gemist. Zoals hij het deed was het binnen de korste keren mat.
Paul wilde niet achterblijven maar moest erg lang zitten duwen. Dat deed hij goed. In een eindspel van paard tegen loper had hij eerst al zijn pionnetjes op de veilige kleur gezet en liep toen sneaky met een vrijboer door.

Einduitslag: 3 - en de 2e plaats was een feit. Prima gedaan dames en heren.

door Jos Swinkels