KNSB jeugdclubcompetitie

7-11-2009Ronde 5 en 6 Meesterklasse A/B.
Uitslagen en standen

Zaterdag 7 november werden ronde 5 en 6 in de meesterklasse AB bij de jeugd gespeeld in Amersfoort.

Omdat Chantal niet met de auto mee terug ging kon zij niet het verslag in de auto opschrijven en dat schijnt de vaste gewoonte te zijn. Vandaar dat ik dat nu mag/moet doen.

In de eerste 4 ronden hadden de dames en heren van de Combinatie dermate goed gespeeld dat er in ronde 5 op bord 1 aangetreden moest worden tegen de huizenhoge favoriet Zukertort. Het werd volgens planning 0-4. Kansloos op zich maar toch vonden Thijmen en Maurice dat ze kans hebben gehad. Onze 100% topscoorder Koen moest zijn eerste verlies incasseren. Hij reageerde niet zo goed op het lettisch. Er stond een vervelend zwart paard een hele tijd op f2. Dat beest hoort daar niet te staan en het ging dan ook helemaal fout. Ook Chantal ervaarde de kracht van de hoger gerate spelers. Ze spendeerde veel tijd in het oplossen van de problemen maar ook dat hielp niet.

We hebben het liever over ronde 6. Dat ging een stuk beter. We boekten een knappe overwinning op het altijd sterke Op Eigen Wieken: 2˝-1˝.

Thijmen kreeg een modern soort Marshall te bestrijden. Dat ging goed totdat hij een combinatie in ging die niet helemaal klopte. Dat was even schrikken maar gelukkig zag zijn tegenstander het ook niet (of nog later niet). Daarna was de partij over. Thijmen moest nog enkele kleine dreigingen pareren maar het punt kwam niet meer in gevaar. Maurice had de hele partij een prettig voordeel dat hij prima wist te verzilveren. Een vrijpion kon erg ver oprukken en bleef daarmee een handenbinder en vervolgens wist hij hoe hij met de ongelijke lopers om moest gaan. Chantal was een beetje te gretig. Ze viel iets te onstuimig aan terwijl nog niet alle stukken mee deden. Een toren op a1 mocht niet meedoen en die kwam ze tekort toen de tegenstander ten aanval trok. Koen dacht met zijn superverdediging altijd te winnen. Dat lukte deze keer niet. Erger nog, het eindspel waarin hij kwam was ‘zo zwaar’ verloren; Toren-paard tegen toren en vier verbonden pionnen. Maar Koen perste het sap uit de leuning en neutraliseerde uiteindelijk met zijn paard de twee overgebleven pionnen.

Nog twee wedstrijden te gaan. Degradatie is vast niet meer mogelijk. Sommigen spreken over de 3e plaats….. We zullen zien op 19 december.

Het A/B team