KNSB jeugdclubcompetitie

8-11-2008Jeugdclubcompetitie AB promotieklasse ronde 4 en 5

Beste Combineerders en andere lezers,

Vandaag is het A/B team van Asten op weg geweest naar Roosendaal om de 1e plaats proberen vast te houden. De 1e ronde kwamen we uit tegen Sliedrecht. Deze waren niet de beste maar toch moesten we helaas het uitslagenformulier met 2-2 ondertekenen. De 2e ronde moesten we tegen Moira-Domtoren aantreden. Deze waren maar met 3 spelers gekomen en we stonden dus al met 1-0 voor in de 1e halve minuut. In de 2e halve minuut werd het 1,5-0,5 voor ons, mede mogelijk gemaakt door Koen S. Hieronder volgt persoonlijk commentaar van de spelers.

Thijmen:
De eerste partij moesten we tegen het laaggeklasseerde Sliedrecht. Met nog een beetje vermoeide ogen begon ik mijn partij tegen Robert van Rekom. Ik kreeg een Franse opening tegen me. Hij speelde naar mijn mening het een beetje raar, maar hij ruilde wel zijn slechte loper. Ik ging toen al mijn stukken op zijn koning richten en hij ging wat op de damevleugel proberen. Toen hij ging verdedigen was het al te laat. De 2e partij speelde ik tegen Hugo ten Hertog. Er kwam een Pelikaan (en lezers, dit is geen vogel maar een opening) op het bord en al snel stond ik beter. Ik kon het helaas niet afmaken en wikkelde af naar een eindspel. Toen besloot ik wegens teambelangen remise aan te nemen.

Koen:
Hoi, hier een stukje voor mijn fans. Ik moet jullie bij deze teleur stellen, want het ging niet echt goed. In de eerste partij kwam er het Belgrado-gambiet op het bord en zoals jullie misschien al in eerdere verslagen hebben gelezen of misschien in partijen die jullie hebben nagespeeld hebben gezien, speel ik dit vaker. Maar op een of andere manier ging het deze keer een stuk minder. In het gambietje offer je een pion voor ontwikkelingsvoorsprong, maar ergens deed ik iets verkeerd en was deze voorsprong ver te zoeken. Hij offerde een stuk en ik dacht dat ik het wel aan kon nemen. Maar ik verrekende me, want hij kon na dames af te ruilen doorslaan zodat ik stuk achter zou komen. Ik zag dit net op tijd maar toen had ik het offer al aangenomen. Het offer was dus wel goed en ik verloor een toren. Mijn tweede partij was een stuk spectaculairder (‘kuch, kuch’). Het was van te voren eigenlijk al beslist. Na drie zetten kwamen we er achter dat remise toch het beste was voor beide spelers, maar vooral voor mij, want uiteindelijk werd het 2,5-1,5. Na een uitgebreide analyse zijn we erachter gekomen dat we het beide beter hadden kunnen doen. Want na 3. c3 staat wit toch een beetje passief en als beide partijen 30 zetten lang het beste blijven doen komt wit uiteindelijk in zetdwang. Lieve fans, het spijt me dat ik jullie heb teleur gesteld met maar 0.5 uit 2 partijen. Ik verzeker jullie dat ik het volgende keer weer beter zal doen!!!

Marieke:
In de eerste partij opende mijn tegenstander met 1.d4. Toen ik positioneel slecht kwam te staan moest ik een kwaliteit geven. We kregen een eindspel met pion + toren tegen pion + paard. Omdat mijn koning niet bij de pion kon komen was dit eindspel verloren. De tweede ronde hoefde ik niet te spelen...’Moria Domtoren’ miste een speler en had besloten bord 2 vrij te laten. Gelukkig maakte Koen een snelle remise en toen hoefde ik niet alleen te wachten. Na lang wachten hadden Thijmen en Chantal ook remise gemaakt.

Chantal:
In de 1e partij moest ik tegen een onbekende speler van het team van Sliedrecht. Dit was een zeer jeugdig spelertje. Dit viel ook te merken aan zijn speelsnelheid. A-tempo zette hij zijn zetten. Dit kwam hem duur te staan. In een beter eindspel voor hem speelde hij veel te snel en werd hij getruckt waardoor hij onnodig verloor. De 2e partij tegen ‘Moira-Domtoren’ werd er veel druk gezet op de overgebleven spelers, Thijmen en ik. Aangezien ik een gewonnen eindspel had nam Thijmen uit teambelang remise aan. Ik speelde mijn eindspel zeer slordig uit en de partij werd remise. Ondanks deze blunder heeft het team toch gewonnen met 2,5-1,5!

De volgende keer en tevens laaste keer treden we aan tegen ‘de Giessen’ en de medekoploper ‘de Pion’ Dat wordt dus de beslissende dag.

Groetjes, A/B team!