KNSB jeugdclubcompetitie

4-11-2006Ronde 2 en 3

De eerste wedstrijd was De Combinatie – Woerden.

Iets te laat was Woerden in Asten gearriveerd, maar de openingen kwamen vlot op het bord. Woerden was medekoploper omdat het de eerste wedstrijd met 4-0 gewonnen had.
Robin had een Max-Lange op het bord en dat is wild en exciting. Of het allemaal goed was in de opening is niet duidelijk. In ieder geval bleef alles er op en binnen enkele zetten was de stelling voordelig. Chantal ontwikkelde niet echt maar in ruil daarvoor stond de koning van haar tegenstander erg op de tocht. Er leek bijna geen zet mogelijk maar ook de koningsstelling van Chantal was niet sterk. Bij Egbert durf ik meestal niet te oordelen. Ik wacht nog even enkele zetten. Marieke heeft een prettige stelling. Ze gaat de koningsstelling aantasten.

Aan Chantal vroeg ik of het iets sneller kan. Het begon goed vandaag: 9.59 present: tja verslapen maar net op tijd wakker. Er is ook zoveel om over te dromen tegenwoordig. Maar… als eerste klaar. De tegenstander zette zijn koning voorop in de strijd en dat is vaak niet gezond. Chantal gleed door de stelling als een mes door de boter: 1-0. Egbert was als tweede klaar. In een regelmatige partij kwam hij steeds beter te staan totdat er een toren gewonnen werd: 2-0. Robin investeerde erg veel tijd en kwam daardoor in moeilijkheden. In de laatste minuten wilde zijn tegenstander meer dan remise maar kreeg toen de deksel op zijn neus. Marieke had steeds het betere van het spel. Ze koos een aantal keren niet de beste voortzetting maar het bleef voordeling totdat er een dame-eindspel met slechts een pion meer op het bord kwam. Maar ook dat bleek ze eenvoudig tot winst te voeren. Dus 4-0.

In de middageditie moest tegen koploper SMB gespeeld worden, een belangrijke wedstrijd.
Het begin was veel belovend. Alleen Chantal kwam niet geweldig uit de draak. Wel kon ze de gevaarlijke zwarte loper ruilen maar het eindspel stond eerder verloren dan remise. Marieke stond wederom solide maar verzuimde om snel door te drukken.
Egbert won als eerste. Na een tweede pion buit gemaakt te hebben kreeg Egbert ook nog een stuk toegeworpen. Daarmee kwamen we op 1-0. Wel nog half ziek maar wel twee strakke overwinningen.
Marieke blies haar mooie stelling op. Ze had haar tegenstander in de tang en kon haar stelling rustig verder versterken. In plaats daarvan dacht ze een mooie zet te zien. Helaas werden de beste stukken geruild en toen kon de tegenstander los komen. Ze verloor en het werd 1-1.
Chantal kon haar beroerde stelling niet houden en verloor vrij kansloos: 1-2. Robin stond de hele partij solide maar gaf onnodig zijn tegenstander de mogelijkheid haar toren actief te laten worden. Uiteindelijk won hij toch en daarmee werd het 2-2. De kansen op het kampioenschap zijn hiermee fors geslonken omdat SMB toch een van de gevaarlijkste tegenstanders is en nu een punt voorsprong heeft.
  Ronde: 2
  De Combinatie    1882 - Woerden      1724 4 - 0
1. Robin Swinkels   2303 - Sten Goes     1916 1 - 0
2. Egbert Clevers   1942 - Jelle Wiering   1778 1 - 0
3. Chantal van Eijk  1727 - Bart de Leeuw   1614 1 - 0
4. Marieke Dirksen   1555 - Hans Steijn    1589 1 - 0

  Ronde: 3
  SMB        1810 - De Combinatie    1882 2 - 2
1. Martine Middelveld 1960 - Robin Swinkels   2303 0 - 1
2. Lars Kurstjens   1759 - Egbert Clevers   1942 0 - 1
3. Roy van den Hatert 1777 - Chantal van Eijk  1727 1 - 0
4. Jelle van Deemen  1742 - Marieke Dirksen   1555 1 - 0

door Jos Swinkels