KNSB jeugdclubcompetitie

7-10-2006Ronde 1: t Pionneke - de Combinatie 2-2

In de eerste wedstrijd van de promotieklasse hebben de teams van Roermond en Asten de punten gedeeld. Aanvankelijk zag het er allemaal prima uit voor de onzen. Maar de mannen van Rummunj vochten goed terug en behaalden een verdiend gelijkspel. Wel waren er kansen volop en de spelers van de Combinatie vonden dat ze toch wel hadden kunnen winnen. Als eerste was Paul op 4 klaar. Hij won al snel een stuk. Met een dreiging van een gevaarlijke dameuitval moest de tegenstander een pion pakken voor een stuk. Dat was het maximaal haalbare. Paul ruilde vervolgens de dames en ontwikkelde zijn stukken. Toen er nog een stuk verloren zou gaan staakte de tegenstander de strijd.

Marieke kreeg aanvankelijk lekker spel met een ruime voorsprong op de klok. Maar wat een listig tussenzetje had moeten zijn, bleek stukverlies op te leveren. Even later had er nog een tweede stuk van het bord kunnen verdwijnen maar dat zag gelukkig alleen Marieke. Voor het verloren gegane stuk kreeg ze steeds meer compensatie totdat er een stuk terugkwam met overwegende stelling. Het leek een kwestie van tijd en dat had de tegenstander nog maar zeer beperkt. Marieke maakte verstandig een luchtgaatje met g3 maar maakte even later een groot tochtgat met h4 en dat brak op. Zwart had de dreiging met Dh3 en Dg3 eeuwig schaak. Met het oog op de andere borden liet Marieke dat uiteindelijk toe, omdat ze waarschijnlijk de verdedigingszetten Tf2 of Tf3 verwierp.

Egbert doet altijd zijn best om een nieuwe opening te spelen. Ik heb al diverse Clevers-varianten en Egbert-gambieten gezien maar vandaag begreep ik er weer niet veel van. Pas in het eindspel had ik het idee dat hij niet zou kunnen verliezen, maar wel met winstkansen. In het vervolg ging er toch iets mis. Egbert gebruikte zijn tijd volledig en de stelling ging uiteindelijk verloren. Chantal kwam ook met tijdsvoordeel en met stellingsvoordeel uit de opening. Ze stuurde aan op een ruil van 2 lichte stukken voor toren en pion en dat leek toch te krap. Maar de tegenstander speelde het onzeker en Chantal won twee stukken voor een toren terug. Het eindspel leek gewonnen nadat de dames geruild waren. Helaas, helaas, de tijdsdruk werd te groot en Chantal greep het remiseaanbod maar aan met te weinig tijd op de klok.
Egbert Clevers Prahlada Belle (1814)  0-1
Chantal van Eijk Simon Karsten (1543)  rem
Marieke Dirksen Wiro ramackers (1404)  rem
Paul Hanique - Lars Strolenberg      1-0

door Jos Swinkels