KNSB jeugdclubcompetitie

19-9-2009Ronde 1 en 2 Meesterklasse A/B.
Uitslagen en standen

Vandaag was de dag dat we voor het eerst naar Amersfoort vertrokken. Vorig jaar wonnen we de promotieklasse Midden-Zuid en dit jaar staan we fris aan de start bij de meesterklasse. Alhoewel, dat fris was in de auto nog ver te zoeken. Om acht uur vertrekken was wel een beetje vroeg…. Hopelijk zou dit nog veranderen…

De eerste partij mochten we aantreden tegen het sterke team ‘S.G. Amersfoort’. Met onze teamleider ´Joep Nabuurs´, die er toch was om Marieke te ondersteunen.

Thijmen had zich helemaal voorbereid op de ‘zomerkoning’ Lars Ootes (2295), die in Wenen een IM norm gescoord had) Dit zou een moeilijke partij worden. Thijmen speelde Tarrasch met zwart. Dit was een verkeerd gekozen variant voor deze partij. Hij offerde een pion voor activiteit. Dit pakte verkeerd uit, helemaal toen hij in tijdnood kwam. Dit resulteerde in een nul.

Marieke kreeg met wit een Chigorin op het bord. Ewoud de Groote (2235) offerde een pion om zijn slechte loper af te ruilen. Hij kreeg redelijke compensatie voor dit offer. Rond zet 24 had Marieke de stelling kunnen openen waardoor ze een klein voordeel had kunnen krijgen. Helaas heeft ze die zet gemist en kwam ze in een oncomfortabele stelling terecht.

Maurice was op zet 4 ‘out of book’ en speelde een verkeerd systeem tegen Jeanine de Cloet (rating 1982). Hierdoor kwam hij minder te staan, en verloor door zwaktes een pion en daardoor ook de partij.

Chantal ging ervan uit dat ze tegen broertje De Cloet moest. Ze moest tegen iemand anders: Remy Sennema (rating 1697). De Sveshnikov verliep niet heel soepel en daardoor kwam ze minder te staan. De tegenstander werd getruct en daardoor was het einde partij.

Tijdens de pauze kreeg ons team te maken met een oplettende wedstrijdleider. Het probleem was dat hij achteraf zei dat bord 2 en 3 op het verkeerde bord hadden gespeeld volgens zijn papier. Er was geen discussie mogelijk, ondanks dat wij de teamopstelling goed hadden doorgegeven moesten bord 2 en 3 de volgende ronde omgewisseld worden. De 2e ronde moesten we in de te warme speelzaal tegen Zwijndrecht. Bovendien stond door het warme weer de buitendeur open waardoor het ook nog eens heel erg lawaaiig was.

Thijmen moest met zwart tegen 2100 plus speler Mark Timmermans. Hij speelde zijn geliefde Sveshnikov. Na de opening stond het vrijwel gelijk maar na een verkeerd gekozen plan stond hij slecht. Misschien zelfs verloren. Maar onze teamgenoot wist met goed tegenspel het eindspel op remise te houden.

Ditmaal speelde Maurice op bord 2, zoals de wedstrijdleider het wilde. Tegen Roland van Keeken (1912). Maurice had een leuke partij met de beroemde ‘vergiftigde pion variant’. Na enkele gezonde zetten ontstond er een afschrikwekkende krachtige aanval van Maurice. Deze aanval won de partij.

Marieke speelde tegen de Lennard de Boer (1945)en kreeg een Alapin met zwart op het bord, Na een saaie opening kwam Marieke in een ongeveer gelijk zware-stukken-eindspel. Nadat ze de winst had gemist kwam ze verloren te staan. Maar haar tegenstander nam genoegen met eeuwig schaak.

Chantal kreeg tegen Teus Slotboom (1759) Schots op het bord. Onze topscoorster oefende de hele partij druk uit. Er kwamen veel tactische stellingen op het bord. Het was moeilijk. Zeker in de combinatie met een beetje tijdsdruk. Ze stond goed, gewonnen zelfs. De partij zal nog in Fritz worden gezet voor verder commentaar want er zat veel in de partij. Helaas resulteerde de partij in remise.

Maar, het team heeft gewonnen met 2,5-1,5 en daar draait het uiteindelijk om. De eerste dag eindigde met 2 matchpunten op een mooie 10e plaats in een veld van 16 teams.

Tot de volgende keer.

Groetjes,

Het A/B team

(in de juiste volgorde) Thijmen Smith, Marieke Dirksen, Maurice Swinkels en Chantal van Eijk