In memoriam: Theo van de Berkmortel

28-11-2013uit het clubblad van sv de Combinatie door Wim van Eijk.

Theo van den Berkmortel Vrijdag 15 november overleed op tragische wijze ons oudlid Theo van de Berkmortel ten gevolge van een eenzijdig verkeersongeval in zijn woonplaats Someren-Eind. Hij was juist vertrokken om een schaaktraining bij de jeugd in Helmond te verzorgen. Theo werd slechts 56 jaar oud.

Op de lagere school in Someren-Eind wist Theo in het midden van de zestiger jaren van de vorige eeuw al de aandacht te vestigen van meester Piet Berkers. Er werd toen al menig potje geschaakt waarbij Theo zijn talent liet zien. Ik leerde Theo kennen op het Bisschoppelijk College in Weert. Mede door hem werd ik lid van schaakclub 't Eindspel in Someren-Eind. Na een jaar bondscompetitie te hebben gespeeld ging de club in 1972 ter ziele en togen de meeste overblijvende schakers naar Asten. Theo was toen al het nivo van de gemiddelde clubspeler ontstegen en koos voor EWS uit Weert. Na het Atheneum studeerde Theo af als socioloog in Nijmegen waar hij bij SMB schaakte. Na zijn studie is Theo vele jaren lid geweest van HSC uit Helmond.

Theo had goede contacten met diverse leden van onze vereniging en werd dan ook steevast uitgenodigd voor de jaarlijkse barbecue. Dit was wellicht de stimulans om begin negentiger jaren lid te worden van onze club. Met Theo aan het eerste bord werd in 1992 voor het eerst promotie naar de KNSB afgedwongen. In 1993 werd Theo clubkampioen. Daarna verliet hij de club en speelde hij voor verschillende verenigingen in binnen- en buitenland. In 2006 behaalde hij, opmerkelijk voor iemand van zijn leeftijd, de titel van FIDE meester. Theo schreef in de jaren dat hij bij ons lid was diverse instructieve artikelen in het clubblad.

Theo was als schaaktrainer van met name jeugd actief op diverse plaatsen in Noord Brabant, Limburg en Vlaanderen en als zodanig een regelmatige bezoeker van toernooien waar zijn leerlingen actief waren Theo was sinds 1999 medewerker van de afdeling Welzijn van de Gemeente Someren en is vele jaren in Someren-Eind actief geweest als vrijwilliger op sociaal cultureel terrein.

Op 20 november hebben Stefan, Piet en ik samen met vele belangstellenden uit de schaakwereld afscheid genomen van Theo tijdens een plechtigheid in het crematorium in Helmond. Op diverse plaatsen is op internet medeleven betoond. De herinnering blijft aan iemand die een sterk analytisch en instructief vermogen wist te combineren met een aimabele persoonlijkheid.

Wim van Eijk