In memoriam: Sjeng Hoeben

24-9-2014

Sjeng Hoeben Stille wateren.. Een gezegde zo van toepassing op Sjeng. Iemand die zich nadrukkelijk niet op de voorgrond plaatste maar er wel altijd was. Lid van verdienste van onze vereniging, een aantal jaren geleden benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op de jaarvergadering enkele weken geleden hadden we afgesproken dat ik Sjeng nog een keer voor het clubblad zou mogen interviewen. Het zou een boeiend verhaal zijn geworden.

Sjeng streed niet mee om de eerste plaats bij het schaken. Maar wel als het gaat over hoe vaak je op de speelavond verschijnt. Sjeng speelde vaak de meeste wedstrijden in een seizoen. Met een eigen systeem, dat we vaak het sjeng-systeem noemden. Hij had het niet op de loperuitvallen en hanteerde steevast de pionzetten h3 en a3 om die uitbraken te verhinderen.

Lid van verdienste van de club. Hij was een van de oudste leden en we zullen hem blijven herinneren. In al die jaren was Sjeng vaak als eerste aanwezig, en altijd kenmerkend in pak met stropdas. Afgelopen jaar was er de zorg voor zijn vrouw Anni. Sjeng speelde op 9 september weer zijn eerste wedstrijd intern. De partij was in volle gang. De koffie stond nog bij het bord. Op de weg terug naar het bord werd Sjeng getroffen. Alle inspanningen mochten niet meer baten. We verliezen in Sjeng een trouw lid en een meelevend mens. We wensen de familie veel sterkte.

Jos Swinkels