Dieren 2006

24-7-2006 t/m 3-8-2006: toernooi site

2-8-2006

Robin – GM Sergey Erenburg (2585)   rem
Chantal – Jan-Pieter de Vries (1698) 0-1
Maurice - Harold Boom (1684)     0-1
Koen – Nel Aarts (1455)        1-0
Klik voor vergroting Klik voor vergrotingDe laatste dag was een dag met winst en verlies. Robin stelde zijn norm zeker en bovendien haalde hij nog remise tegen de Israelische GM Erenburg. In de eindfase probeerde Robin hem nog door de vlag te rammen, maar 2 seconden voordat de Israelische vlag zou vallen werd Robin pat gezet. Van KNSB bestuurder Sytze Faber kreeg hij het fraaie document waarmee de weg naar de IM titel definitief ingeslagen is.

Klik voor vergroting Klik voor vergrotingMaurice en Chantal konden vandaag helaas geen potten breken. Maurice moest een stuk geven om niet meteen mat te gaan, en Chantal gaf zo maar pardoes een stuk kado.

Klik voor vergroting Klik voor vergroting Koen had vandaag moeite met de klimatologische omstandigheden rond zijn bord, maar hij wist Nel in een mooie pot toch mat te schuiven. Dit leverde hem een gedeeld eerste plek op en ook een dikke envelop van Sytze.Individuele uitslagen:
	rat.  1  2  3  4  5  6  7  8  9  tot plts  tpr

Egbert	1942  1  ½  ½  1  0  ½  -  -  -  3½ 17   1940
Robin	2286  ½  1  1  ½  ½  ½  1  ½  ½  6  7    2517
Maurice	1683  ½  0  1  1  ½  1  0  1  0  6      1725
Chantal	1723  ½  1  0  1  ½  1  1  1  0  5      1808
Koen	1561  0  1  1  1  1  0  1  1  1  7  1-2   1688

door Jos Schlangen


2-8-2006

Robin – GM Sergey Tiviakov (2658) rem
Chantal – Timo Ko'nnen (1689)   1-0
Maurice - Ron Greven (1664)    1-0
Koen – Erik van der Haar (1588)  1-0
Een geweldige dag vandaag voor de jeugdspelers van de Combinatie: 3½ uit 4, waarbij Robin tegen Nederlands kampioen Tiviakov speelde met zwart. Na brutaal een pion voor te zijn gekomen, had Tivi toch wel wat lastige compensatie vond Robin. Uiteindelijk moest Robin het eindspel met een pion minder verdedigen, maar hij deed dat geconcentreerd en zelfverzekerd. Voor de buitenwereld was het spannend en het leek dat Robin zelf er het meeste vertrouwen in had. En het werd remise. Dat betekent dat er nog een buitenlandse tegenstander nodig zou zijn in de laatste ronde om een IM-resultaat te boeken. En inmiddels heeft de loting dit ook opgeleverd. Zie ook verslag toernooisite (pdf)

De overige drie spelers deden het ook erg goed en wonnen allemaal. Maurice was als eerste klaar en speelde in het koningsgambiet een prima pot. Hij kon de dame insluiten en de partij bekwaam uitschuiven. Chantal had een erg mooie aanval in de draak. Ze gebruikte wel wat veel tijd maar rekende ook precies zodat de tegenstander geen kans meer kreeg. Koen’s tegenstander pleegde een torenoffer om een dame te winnen, maar had Koen’s antwoord niet gezien: een kwaliteitsoffer. Daarmee bleef Koen een stuk voor en dit is wel aan hem besteed.

Door deze uitslagen hebben Chantal en Koen al euri verdiend. Morgen gaan ze op jacht naar hogere prijzen en Maurice kan met winst ook nog in de prijzen vallen.

Koen gaat morgen zijn sterke wapen in zetten. Vandaag was hij al de autoterrorist. Onder het kaarten deed hij zijn schoenen uit om zijn voeten lucht te geven. Toen hij zelf zijn neus even tegen zijn teen duwde viel hij stijl achterover. Toen Maurice dreigde zijn schoenen ook uit te doen, deed Koen zijn schoenen gelukkig weer aan. Maar morgen zal Koen dit wapen inzetten als het nodig is, zo verzekerde hij vandaag. In de strijd om de pecunia is blijkbaar alles geoorloofd.

door Jos Swinkels


1-8-2006

Robin – Saptarshi Roy Chowdhury (2394) 1-0
Chantal – Frans Brekelmans (1697)   1-0
Maurice - Frank Posthuma (1734)    0-1
Koen – Wiel Scheeren (1600)      1-0
Robin speelde met zwart tegen een van de 3 Indiers. Hij speelde het goed met een prima tijdsverdeling. Na de 40e kon hij de beslissen en de IM verslaan. Robin moet een half uit 2 halen en in de laatste ronde een buitenlander voor een IM-norm. Chantal en Koen moeten nog een punt halen en dan gaat de euroscore lopen. Maurice kan ook nog zes punten halen maar moet dan 2x winnen.

Chantal stond aanvankelijk slechter maar de tegenstander maakte te veel foutjes.

Maurice zei vandaag over zijn partij dat hij drie fouten had gemaakt. Na de eerste stond hij nog gewonnen, na de tweede ook nog, maar na de derde niet meer.

Koen schoof zijn tegenstander vandaag in 20 zetten van het bord. In een Belgrado maakte de nummer 1 geplaatste Wiel Scheeren een foutje en Koen zag zijn kans schoon.

Karel had vandaag iets speciaals (namelijk een frikandel) op het bord. Hij was van plan om naar Johan van Mill te gaan en te zeggen dat hij daar in ieder geval geen boek van had. Karel ging aanvallen vandaag. Hij zou hem van het bord vegen binnen een kwartier. De tegenstander probeerde zich niet eens te verdedigen.

door Jos Swinkels en Jos Schlangen (met dank aan Koen's citaten)


31-7-2006

Robin – GM Vyacheslav Ikonnikov (2587)	rem
Chantal – Louis Hijweegen (1732)		1-0
Maurice - Jan-Willem Gerth van Wijk (1643)	1-0
Koen – Reggy Brouwers (1553)		0-1
Robin speelde vandaag (maandag) tegen de russische grootmeester Ikonnikov en had 301 ELO-punten meer tegenover zich zitten. Geheel in russische stijl opende Robin het vuur op zijn tegenstander met een Kalashnikov !!. En ze bleven op elkaar schieten met allerlei dreigingen over en weer. Het kwam uiteindelijk tot een eindspel loper tegen paard waarbij Robin een pion meer had. Van russische zijde bleef de muur toch aardig dichtgemetseld. Robin had al een eerder remise-aanbod afgeslagen, maar berustte uiteindelijk toch maar in een wapenstilstand. Wellicht opnieuw proberen in Vlissingen volgende week, maar remise is natuurlijk uitstekend.

Maurice schreef zelf over de partij Jan-Willem Gerth van Wijk - Maurice Swinkels:
"De opening was Schots, een opening waar veel trucjes in zitten en veel kansen voor beide partijen. Mijn tegenstander speelde te snel zijn g-pion op, die namelijk ook als verdediging kan dienen. Ik offerde een pion voor aanval, en toevallig won ik er meteen 1 terug. Ik maakte gebruik van een open diagonaal zodat de uitslag al snel 0-1 luidde "

Chantal schreef zelf:
"In mijn partij kreeg ik een koningsaanval met tegengestelde rochades. Ik was veel eerder dan mijn tegenstander met aanvallen en kreeg daarbij dus een paard op b7 en die aanval was zo dodelijk dat mijn tenstander opgaf."

Koen had op een gegeven moment een ijzersterke dame in het midden op het bord staan en kon met een schaakje een pion winnen, maar daardoor kwam zijn dame zwak te staan en dreigde zelfs ingesloten te worden. In dit gevecht miste Koen een winnende zet. Hij raakte hierdoor zo van slag dat hij een stuk verloor en vervolgens alsnog zijn dame liet insluiten. Einde oefening voor vandaag.

Individuele uitslagen:
	rat.  1  2  3  4  5  6  7  8  9  tot

Egbert	1942  1  ½  ½  1  0  ½  -  -  -  3½
Robin	2286  ½  1  1  ½  ½  ½
Maurice	1683  ½  0  1  1  ½  1
Chantal	1723  ½  1  0  1  ½  1
Koen	1561  0  1  1  1  1  0

door Jos Schlangen


29-7-2006

Egbert – Bart van Strienen (1722)	rem
Robin – IM Martin Senff (2464)	rem
Chantal – Maurice 			rem
Koen – Tjeu Seegers (1566)		1-0
Klik voor vergroting Robin speelde vandaag live tegen de Duitse IM Senff. Ik dacht op een gegeven moment: "dit wordt niets meer" en enkele anderen dachten dat ook, totdat Herman Grooten (die al heel vroeg een remise tegen een Georgische Grootmeester had) wist te melden dat Robin helemaal niet zo slecht stond. Uiteindelijk wist Robin zijn tegenstander op remise te houden, dus hij doet nog volop mee in de race.

Klik voor vergroting Maurice had ongelukkigerwijs tegen Chantal geloot en ze hadden afgesproken dat ze echt zouden spelen, met nadenken zoals Maurice sprak. Als Koen en Robin dan klaar zouden zijn zouden zij remise overeenkomen. Toen Koen na anderhalf uur spelen een stuk won zei hij: "Als Robin nu opschiet kunnen we naar huis" .

Klik voor vergroting Het ging echter heel anders met Koen. Eerst had hij een uur nodig om een doorgebroken vrijpion te veroveren, wat uiteindelijk lukte en daarna had hij nog bijna twee uur nodig om de felicitaties van zijn tegenstander in ontvangst te nemen, dus iedereen moest op hem wachten. Maurice en Chantal hadden al veel eerder alles afgeruild. Morgen (zondag) is het een welverdiende rustdag en vanaf maandag moet er weer gewerkt worden in Dieren.

door Jos Schlangen


28-7-2006

Egbert – Jimmy van Zutphen (2173)	0-1
Robin – Erik van de Doel (2577)	rem
Chantal – Cor van Etten (1704)	1-0
Maurice – Michel Kerkhof (1583)	1-0
Koen – HJ Hamer (1593)		1-0
Combineerders te Dieren Weer een goede dag al zal vandaag Egbert er niet helemaal mee eens zijn. Hij kon het op bord 2 niet redden vandaag.

Robin speelde tegen GM Erik van de Doel. Na een fout kwam hij slecht te staan. Hij zat al aan opgeven te denken toen bleek dat een gm ook maar een mens is en onnauwkeurigheden begaat. Robin kon keepen en behaalde remise. Chantal, Maurice en Koen wonnen alle drie. Maurice sloot al snel een dame in. Koen deed niet onder en sloot een dartel paard in. Chantal had meer tijd nodig maar kreeg een stevige aanval die uiteindelijk besliste. Helaas staat morgen evenals vorig jaar Maurice – Chantal weer op het programma.

door Jos Swinkels


27-7-2006

Egbert – Jan Dirk Vriend (1979)	1-0
Robin – Peter van den Bergh (2079)	1-0
Chantal – Jan Barteling (1762)	0-1
Maurice – Onno Kampman (1571)	1-0
Koen – Mitchel Wallace (1272)	1-0
Wederom een sterke dag van onze equipe, al zal Chantal het vandaag er niet helemaal mee eens zijn.

Egbert speelde tegen een tegenstander met toch een respectabele rating (dat vind ik tenminste), maar toonde weinig ontzag. Toen de tegenstander op zet 11 al onnauwkeurig voortzette werd hij In Cleveriaanse stijl in 17 zetjes helemaal zoek gespeeld. Kijk hier voor de partij. Robin speelde een voor hem vrij nieuwe opening en had daar moeite mee. Toen hij voor het eerst iets beter kwam te staan vond zijn tegenstander het nodig om mat in 1 toe te laten. Chantal stond twee pionnen achter maar bleef de aanval zoeken. En de kansen kwamen er maar in moeilijke stelling had ze te veel tijd gebruikt en kon ze de (moeilijk te vinden) winnende zetten niet vinden. En zoals een oude zegswijze luidt: wie geen zetten doet, verliest!

Maurice kreeg een leuke aanval en genoot van de trucs die hij er in kon bouwen. Uiteindelijk leverde dit ook een vol punt op. Koen kwam een pion voor en het was nog een hele zit. Op zet 39 begon zijn tegenstander lang na te denken en Koen kwam wat dichter bij staan. Nog een 1 minuut, 30 sec, 10 sec, het zal toch niet weer, 5 sec, 2 sec en toen speelde de tegenstander snel een zet. Toen Koen daarna een dubbele aanval met de loper kon doen werd er niet meer verder gespeeld en was het punt binnen.

door Jos Swinkels


26-7-2006

Egbert – Berend Koetsier (1833)	rem
Robin – Yorick ten Hagen (2127) 	1-0
Chantal – Karel van Delft (1620)	1-0
Maurice – AE Braams (1787)		0-1
Koen – Gerda Schreuder (1312)	1-0
Robin moest in een lange zit laten zien dat hij de lessen van Herman Grooten goed kan toepassen. Goed paard tegen slechte loper stond op het bord en de lessen bleken goed besteed. Chantal kreeg een mooie aanval, investeerde materiaal en won. Maurice kon het deze keer niet redden en moest het onderspit delven. Het mooiste verhaal vandaag komt van de hand van Koen. Na eerst minder te hebben gestaan kwam Koen iets beter te staan. Met nog 5 minuten op de klok en de tegenstandster 6 minuten, bleek Koen duidelijk uit het juiste sluwe Schlangen-geslacht gesneden te zijn. De spelers waren op zet 39 aanbeland en Koen dacht na en de tegenstandster kon het niet meer harden en moest even een rookpauze inlassen. Koen zet a tempo toen de tegenstandster uit zicht was. Toen ze terugkwam was de hand van Koen al uitgestoken om de felicitaties in ontvangst te nemen. Een aantal malen mocht Koen de fameuze woorden nog herhalen: “iek daacht da’k nog mier tied haat”.

door Jos Swinkels


25-7-2006

Egbert is een dag eerder begonnen en doet in de 6-rondige mee.Robin in de open groep. Chantal en Maurice in de B groep en Koen in de C-groep.
Egbert: 1e ronde tegen Hans Haisma (1765)	1-0
Dinsdag
Egbert: 2e ronde tegen Jan Posch (1814)	rem
Robin: 1e ronde tegen Rudy Bloemhardt	rem
Chantal tegen Jaap van Gelderen (1606)	rem
Maurice tegen Albert Dekker (1790)		rem
Koen tegen Jan van den Bergh (1336)		0-1
Robin had misschien Amsterdam nog in de benen. Het ging niet zo goed en zeer moeizaam na de volle rit uitgezeten te hebben kon hij remise houden. Chantal liet voordeel ergens lopen en daarna zat er niet zoveel meer in. Maurice stond na 10 minuten een kwaliteit achter, maar verdedigde goed. Toen zijn tegenstander verkeerd afwikkelde kon Maurice een doorbraak creeren kon zo de remise maken. Koen stond goed, kwam de dame voor tegen twee stukken maar liet zijn tegenstander actief terug komen. De tegenstander kon zelf mat in 3 zetten geven. Iedereen zag het behalve de speler. Koen kreeg nog hoop maar dwong de tegenstander tot goede zetten en dan is het echt gebeurd. Geen goede dag dus, morgen beter.

door Jos Swinkels